انواع ورق استیل را بیشتر بشناسیم
بهتر است بدانید علاوه بر عناصر بهکاررفته در ورق استیل، عناصر دیگری هم در این ورق وجود دارد که بسته به نوع ورق، درصد استفاده از این مواد نیز متفاوت است. این عناصر، باعث افزایش مقاومت در برار خوردگی و همچنین ایجاد خاصیت مکانیکی_حرارتی و همچنین چکشخواری میشوند که عبارتند از:
- نیکل (Ni)
- مس (Cu)
- نیوبیوم (Nb)
- مولیبدن (Mo)
- سلنیوم (Se)
- تیتانیوم (Ti)
- آلومینیوم (Al)
- سیلسیوم (Si)
ورق استیل را (که نام دیگرش ورق استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ است)، میتوان به دو دستهی کلی تقسیم کرد:
- استیل بگیر (ورقی که خاصیت مغناطیسی دارد و آهنربا را به خود جذب می کند)
- استیل نگیر (ورقی که دافع آهنربا است)
خاصیت مغناطیسی آنها به مواد اولیه و همچنین مقدار آن بستگی دارد. استیلهایی که دارای نیکل هستند، جذب آهنربا نمیشوند؛ در صورتی که استیلهای حاوی کروم، جذب آهنربا می شوند. لازم به ذکر است که استیلهای بگیر، مرغوبتر، کاربردیتر و درنتیجه گرانتر است. همچنین این دو دسته، خود به چند شاخهی مختلف تقسیم میشوند.
دستهبندی دقیقتر ورقهای استیل، با توجه به آلیاژهای آنها صورت میگیرد که عبارتند از:
- ورق استیل ۳۰۴
- ورق استیل ۴۳۰
- ورق استیل ۴۲۰
- ورق استیل ۳۰۹
- ورق استیل ۳۱۰
- ورق استیل ۳۱۶
- ورق استیل 201
- ورق استیل رنگی
- ورق استیل طرحدار
تولید این ورق
ورقهای استیل موجود در بازار کشور ما، اکثراً از کشورهای چین، هند، تایوان و آفریقای جنوبی وارد میشوند؛ چرا که ورق استیل در کشور ما تولید نمیشود. اگر میخواهید در مورد کارخانههای تولیدکنندهی سایر ورقها بدانید، میتوانید مطلب «بهترین کارخانههای تولید کننده ورق در ایران» را بخوانید.
کاربرد انواع ورق استیل
همان طور که گفته شد، انواع مختلفی از ورق استیل در بازار وجود دارد که بالطبع هرکدام، کاربردهای متفاوتی در صنایع مختلف دارند:
- ورق استیل 430 : با توجه به شکلپذیری نسبتاً بالای این ورق، برای فرمدهی نیازی به حرارت بالا ندارد.
- ورق استیل 420: از کاربردهای مهم ورق استیل 420 می توان به ساخت لوازم مرتبط به آشپزخانه اشاره کرد؛ مانند کارد، قاشق، چنگال و … .
- ورق استیل 316: با توجه به خاصیت ضد اسیدی این نوع ورق، در زمینههای مختلفی مانند صنایع پزشکی، صنایع دریایی، صنایع غذایی و … کاربردهای فراوانی دارند.
- ورق استیل 321: با توجه به وجود میزان بالایی از تیتانیوم در آلیاژ این نوع ورق؛ مقاومت خوبی در برابر خوردگی از خود نشان میدهد.
- ورق استیل 304: مقادیر بالای کروم در این نوع ورق، باعث سختی بالای آن شده است؛ در نتیجه، کاربردهای بیشتری هم در زمینههای صنعتی و ساختمانی دارد.
کاربردهای ورقهای استیل، بسیار زیاد است؛ اما در ادامه به صورت موردی به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- بدنهی انواع وسائل نقلیه مانند: خودرو، کامیون، هواپیما، پوسته و بدنهی موتورها و غیره
- انواع لوازم خانگی
- انواع تانکر از جمله تانکرهای حمل سوخت و مواد شیمیایی، ساخت دکوراتیو مانند کابینت و یا سقفهای کاذب
- صنایع غذایی
ورق استیل، کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد و شاید همین موضوع باعث شده تا از محبوبیت خاصی بین مصرفکنندگان مقاطع فولادی برخوردار باشد.
خواص ورق استیل
در ادامه به مهمترین خواص و ویژگیهای ورق استیل اشاره میکنیم:
خاصیت ضد زنگ
همان طور که قبلاً گفته شد، یکی از مواد تشکیلدهندهی ورق استیل، کروم است. زمانی که کروم با اکسیژن هوا ترکیب میشود، لایهای از اُکسید کروم روی ورق تشکیل میشود. اگرچه این لایه به چشم دیده نمیشود، اما باعث ازبینرفتن ارتباط هوا و فلز خواهد شد و از زنگزدگی و پوسیدگی استیل جلوگیری میکند؛ در نتیجه استیل سالم میماند.
قابل بازیافت
یکی از ویژگیهایی که این نوع ورق را محبوب کرده، قابلیت ذوب پذیری آن است. ورق استیل، ۱۰۰% قابل بازیافت است. استیل ضایعاتی، ذوب و مجدداً قالبگیری میشود. نکتهی قابل توجه این است که بین ۶۵ تا ۸۰ درصد از تولید ورق استیل در جهان به روش بازیافت ضایعات صورت میگیرد.
بالا بودن میزان سختی و استحکام
استحکام ورقهای استیل، به میزان کربن بهکاررفته در این ورقها بستگی دارد. هر چه مقدار کربن موجود در این آلیاژ بیشتر باشد، میزان سختی ورقهای استیل نیز بیشتر خواهد بود. (البته به یاد داشته باشید که ورقهای استیلِ نگیر به خاطر پایهی کربنی، از استحکام بیشتری نسبت به ورق استیلِ نگیر برخوداراست، ولی در عوض، خاصیت شکلپذیری ورقهای استیلِ بگیر یبشتر است.)